Όλοι θέλουν το έργο στα Πολλώνια της Μήλου – διαφωνούν στις λεπτομέρειες.

Σίγουρα όταν θα ολοκληρωθεί το λιμενικό έργο των Πολλωνίων ανεξάρτητα με το μέγεθος του, το βεβαίο είναι ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια για τα Πολλώνια. Έμεσα αλλά σαφώς επισήμανε την επικείμενη αλλαγή ο επιβλέπων μηχανικός του έργου κ. Πέτρος Ηλιάκης. Ο κ. Ηλιάκης αφού τόνισε ότι συμπλήρωσε 28 χρόνια παραμονής στη Μήλο και στο δέσιμο του με το νησί, σε μια αποστροφή της τοποθέτησης του, είπε χαρακτηριστικά “πρέπει να το καταλάβουμε για να φτιάξουμε ομελέτα πρέπει να φας αυγά”.

Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πλησίασε τις πέντε ώρες η διάρκεια της και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των δημοτών αρκετοί εκ των οποίων ήταν κάτοικοι των Πολλωνίων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους, ότι το έργο πρέπει να γίνει. Απλά, διατυπώθηκαν επι μέρους διαφοροποιήσεις ως προς το μέγεθος του. Ξεχωριστές επισημάνσεις έγιναν για τις λιμενολεκάνες που θα πρέπει να δημιουργηθούν, για να “φιλοξενήσουν” τα κρηπιδώματα στα οποία θα σχηματιστεί η νέα λιμενική ζ’ώνη των Πολλωνίων.Εκεί εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τον κίνδυνο η λεκάνες βάθους 7 μέτρων να καλυφθούν από τους όγκους των χωμάτων που θα μετακινηθούν.

Από το δήμαρχο και της πλειοψηφίας των συμβούλων  διατυπώθηκε η άποψη, ότι σε καμοία περίπτωση δεν πρέπει να κινδυνεύσει με μειωμένη χρηματοδότηση το έργο λόγω καθυστέρησης προόδου των εργασιών του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στον υπό κατασκευή μώλο θα είναι δυνατή η προσέγγιση πλοίων έως 100 μέτρα.

Ιδιαίτερο τόνο στην συνεδρίαση έδωσε ως συνήθως ο δήμαρχος Γεράσιμος Δαμουλάκης ο οποίος είχε απάντηση και λύση για κάθε θέμα. Ο κ. Δαμουλάκης βέβαια δεν απέφυγε τις αντεγκλίσεις σε υψηλούς τόνους με τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Αντώνη Καβαλιέρο. Και βέβαια ο δήμαρχος δεν ξέχασε να εκδηλώσει την “αγάπη” του για τον τύπο λέγοντας ότι με εφημερίδες και site μερίδα του τοπικού τύπου επιχειρεί να “χειραγωγήσει” το δημοτικό συμβούλιο.

Διασκεδαστική ήταν η ώρα, κατά την οποία επιχειρήθηκε να ορίστει από το δημοτικό συμβούλιο (!!!), ο χρόνος έναρξης των θερινών διακοπών οι οποίες επιβάλουν την διακοπή εργασίων ανάλογα με το λιμενικό έργο των Πολλωνίων. Διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις που ξεκινούσαν από το θερινό ηλιοστάσιο και κατέληγαν στο χρόνικό διάστημα 1/6 – 31/8, καταλυτική ήταν η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου κ. Αντώνη Νίνου, ο οποίος επανέφερε τους συναδέλφους του, στο δημοτικό συμβούλιο στην.. τάξη. Τους υπενθύμησε ότι ο ορισμός του χρόνου των διακοπών δεν είναι αρμοδιότητα ούτε του δημάρχου, ούτε του συμβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Μάλλης με κάθε τρόπο τόνισε κατ’ επανάληψη ότι όλοι οι Πολλωνιάτες θέλουν το έργο. Ζήτησε να αποτραπεί η  εκβάθυνση στα 7  μέτρα και η διάμετρος ελιγμών σε 300 μέτρα. Ο κ. Μάλλης κατέληξε την ομιλία του λέγοντας “οι Πολλωνιάτες περιμένουν μια κούκλα που τους έχουν υποσχεθεί τώρα βλέπουν μόνο μια γριά στη θέση της”

Δεν πέρασε ασχολίαστο στους πολυάριθμους ακροατές της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το γεγονός ότι όσο κράτησε η συζήτηση για το λιμενικό έργο των Πολλωνίων, υπήρξαν έντονα παράσιτα που αλλοίωναν την ποιότητα του ήχου στην Live μετάδοση του συμβουλίου.

Ο κ. Αντρέας Μάλλης τόνισε ότι χρειάζεται πλήρης διαφάνεια και διαύγεια για το έργο των Πολλωνίων το οποίο είναι ένα έργο το οποίο το θέλουν όλοι, οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά χρειάζεται πάρα πολύ ΠΡΟ-ΣΟ-ΧΗ.

Ο δήμαρχος κ. Δαμουλάκης κατ’ επανάληψη τόνισε ότι την προσφυγή κατά του ΥΠΕΚΑ την υπέγραψε ως φυσικό πρόσωπο και όχι μόνο ως δήμαρχος. Στην ομιλία του ο κ. Δαμουλάκης ανέφερε ότι συντάσεται απόλυτα με την εκτέλεση έργου και ο δήμαρχος Κιμώλου κ. Θ. Μαγκανιώτης.

Ιδαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του κ. Αβέρκη Γαιτανή προς τον οποίο απένειμε θετικά λόγια για τις γνώσεις του ο δήμαρχος.

Και μέσα σε όλη την κινητικότητα για το θέμα του λιμενικού έργου των Πολλωνίων επανεμφανίστηκε η εταιρεία ORTAC η οποία δραστηροποιείται στην εξόρυξη χρυσού και ήδη στα χέρια του δημάρχου βρίσκεται επιστολή  εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ