Τρεις Ελληνες θαλασσοπόροι ξεκινούν για ένα κατόρθωμα: Διασχίζουν τη Μεσόγειο με φουσκωτό -Από τη Θεσσαλονίκη στις Αζόρες

Με το σύνθημα «Η Μεσόγειος μας ενώνει» ξεκίνησαν σήμερα το μακρύ τους ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη έως τις Αζόρες τρεις Ελληνες θαλασσοπόροι με ένα φουσκωτό σκάφος μήκους δέκα μέτρων, εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι εξωλέμβιων κινητήρων.

Οι Θωμάς Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Γωνιοτάκης και Αλέξανδρος Βέης αποφάσισαν να αφήσουν για λίγο στην άκρη το κύριο επάγγελμά τους, την οδοντιατρική, και να διασχίσουν 3.500 ναυτικά μίλια από τη μία σχεδόν άκρη της Μεσογείου έως την άλλη για να μεταδώσουν μήνυμα ενότητας.

fouskwto1

Στην παρέα των «θαλασσόλυκων» θα προστεθεί ο Ιταλός Κριστιάνο Σενίνι τον οποίο θα παραλάβουν στον πρώτο τους σταθμό, τη Νάπολη. Τα επόμενα λιμάνια στα οποία θα «δέσουν» είναι η Μασσαλία, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, ενώ τελικός προορισμός είναι η Πόντα Ντελγκάδα, πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος των Αζορών. Το ταξίδι αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

fouskwto2

 

Για την πρωτοβουλία αυτή, που τέθηκε υπό την αιγίδα της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Σπύρος Γωνιοτάκης σημειώνοντας «Η Θεσσαλονίκη μας αγκάλιασε. Το ταξίδι το σχεδιάζουμε εδώ και έντεκα μήνες. Η ιδέα γεννήθηκε πέρσι το καλοκαίρι και οφείλεται στη μεγάλη αγάπη μας για τη θάλασσα. Θέλαμε κάτι που να μην έχει ξαναγίνει και χωρίς να είμαστε ‘τρελοί’ να είναι εφικτό».

fouskwto3

 

«Ευχή όλων είναι να γυρίσουμε. Να καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τον στόχο μας και κυρίως να προβάλουμε την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία μας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αποστολής, Θωμάς Παναγιωτόπουλος.

Ο Ατλαντικός είναι το μεγάλο στοίχημα

Οι θαλασσοπόροι σε κάθε σταθμό του ταξιδιού τους θα κάθονται δύο με τρεις ημέρες, ενώ αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο είναι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, στον Ατλαντικό Ωκεανό από την Πορτογαλία έως τις Αζόρες. Κι αυτό γιατί υπολογίζεται πως θα χρειαστούν δύο ημέρες και δύο νύχτες για να καλυφθούν τα 800 ναυτικά μίλια χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού σε καύσιμα.

fouskwto4

«Εχουμε εξοπλιστεί κατάλληλα. Το σκάφος διαθέτει πολύ καλό τεχνολογικό εξοπλισμό, ραντάρ, θερμικές κάμερες για να βλέπουμε το βράδυ. Είναι προγραμματισμένες ακόμη και οι βάρδιες μας», τόνισε ο κ.Γωνιοτάκης.

fouskwto5

iefimerida.gr / Φωτογραφίες ΑΠΕ -ΜΠΕ (Νίκος Αρβανιτίδης) – Eurokinissi

 

Φωτογραφίες ΑΠΕ -ΜΠΕ (Νίκος Αρβανιτίδης) – Eurokinissi

SHARE