To MilosVoice μαγειρεύει για εσάς Χταπόδι με πάστα και Λυχναράκια Κυκλαδίτικα

Ο Βασίλης Παπικινός προτείνει Χταπόδι με  πάστα και Λυχναράκια Κυκλαδίτικα.

ΥΛΙΚΑ

1 χταπόδι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια ( 1 κιλού περίπου ή και λίγο μεγαλύτερο)

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 μεγάλες ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια

1 κουταλιά πελτές ντομάτας

1/2 κιλό πάστα ψιλή (κοραλάκι, μισές πένες,κοφτό κλπ)

Αλάτι

Πιπέρι

Ελάχιστη κανέλα (προαιρετικά)

2 φύλλα δάφνης

Λίγο μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/2 φλτζάνι ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το κομμένο χταπόδι με λίγο νερό (1/2 ποτήρι) και το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10′ περίπου.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ,σβήνοντας αν θέλουμε με μισό ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί.Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που έχουμε επιλέξει, την ντομάτα και τον πελτέ .Σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30′. Κατόπην  προσθέτουμε την πάστα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σύμφωνα με τον χρόνο βρασμού της. Σερβίρεται ζεστό.

Λυχναράκια Κυκλαδίτικα

Για το ζυμάρι

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό ανθότυρο (Μυζήθρα Μήλου)
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μαστίχα Χίου σε σκόνη
2 αυγά
Κανέλα για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ή μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ , και τη σόδα μέχρι να ομογενοποιηθούν .Κατόπιν προσθέτουμε την ζάχαρη ,το ελαιόλαδο, τα αυγά και το γιαούρτι και δουλεύουμε αρκετά μέχρι να δημιουργηθεί ένα συμπαγές ζυμάρι,το οποίο αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μια πετσέτα ή τυλιγμένο σε διαφανή μεμβράνη.’
Ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση όλα μαζί,έως ότου ομογενοποιηθούν .Ανοίγουμε το ζυμάρι σε μικρά στρογγυλά μέρη διαμέτρου 6-8 εκατοστών και πάχους 2 εκατοστών, προσθέτουμε στο μέσο τους τη γέμιση του τυριού και τα κλείνουμε ανασηκώνοντας το ζυμάρι που δεν έχει καλυφθεί από την γέμιση “τσιμπώντας” το στις άκρες για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές “γωνίτσες” στα λυχναράκια. Ψήνουμε για 30′ σε μέτριο φούρνο,αφού τα πασπαλίσουμε με λίγο κανέλα και λίγο άσπρο σουσάμι (προαιρετικά)

 

SHARE