Η απάντηση της Mom για το φωκάκι στη Μήλο

Η Mom ( εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής φώκιας) απαντάει για την μικρή φώκια.

“Τις τρεις τελευταίες ημέρες η MOm βρισκότανε σε συνεχή επικοινωνία με τις λιμενικές αρχές και κατοίκους της Μήλου, με αφορμή την εμφάνιση μιας μικρής θηλυκής φώκιας στην παραλία Φυροπόταμου του νησιού.

Δυστυχώς η συγκυρία ήταν πολύ κακή καθώς επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες και ήταν σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου άρα δεν υπήρχε συγκοινωνία από και προς το νησί. Ταυτόχρονα δεν βρισκόταν εκεί και τοπικός κτηνίατρος. Από ένα μικρό βίντεο και μια φωτογραφία που είδαμε και πάντα σε συνεννόηση με την Υπεύθυνη Κτηνίατρο της MOm, κρίναμε (διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις μας διότι διάγνωση δεν μπορεί να γίνει μέσω φωτογραφίας) ότι το ζώο δεν έδειχνε κάποιο εμφανές πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες οδηγίες που δώσαμε ήταν απλές και σαφείς! Εφόσον δεν υπήρχε κανείς ειδικός στο νησί να εξετάσει από κοντά το ζώο και εφόσον δεν μπορούσε να μεταφερθεί άμεσα στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στα Σπάτα Αττικής, το καλύτερο που είχαν να κάνουν οι άνθρωποι εκεί ήταν να μην το ενοχλήσουν, να μην το εξαναγκάσουν να μπει στο νερό και να μην προσπαθήσουν να το ταΐσουν. Απλά να μας βοηθήσουν στην παρακολούθησή του μέχρι να πέσει ο καιρός. Δυστυχώς ειδοποιηθήκαμε χθες ότι το φωκάκι εντοπίστηκε νεκρό. Σίγουρα ένα πολύ λυπηρό γεγονός για όλους μας…

Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονίσουμε:

Το πρόγραμμα Διάσωσης και Περίθαλψης Φωκών της MOm, είναι το μόνο που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο εδώ και τριάντα χρόνια για αυτό το σπάνιο είδος. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα έχει περιθάλψει πάνω από 30 φώκιες (αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν με το 10% του πληθυσμού των φωκών της Ελλάδας).

Αν και θα βόλευε ίσως πρακτικά να πούμε σε κατοίκους μαζέψτε το φωκάκι και δώστε του λίγο γάλα ή λίγα ψάρια, αυτό δεν ενδείκνυται σε καμιά περίπτωση. Μάλιστα μπορεί να έχει πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Οι φώκιες διαφέρουν πολύ με άλλα ζώα που γνωρίζουμε όλοι μας καλά, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, και εδώ βρίσκεται και η όλη δυσκολία της επιτυχούς περίθαλψής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστούμε θερμά τις λιμενικές αρχές και τους κατοίκους της Μήλου για την βοήθειά τους. Η Μήλος, μαζί με την Κίμωλο και την Πολύαιγο είναι εξαιρετικά σημαντική περιοχή για τις φώκιες και χρειαζόμαστε πάντα τη συνεργασία τους.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την απογοήτευση και την καλόπιστη κριτική (όχι βέβαια τα λίγα κακεντρεχή σχόλια) αλλά δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό να σώσουμε ένα ζώο αν και αυτό θα θέλαμε. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα”.

SHARE