Το Αφεντάκειο Κληροδότημα Κιμώλου ανοίγει τις πόρτες του για όλους

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, όλοι γνωρίζουμε ότι το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΚΙΜΩΛΟΥ λειτουργούσε επί επτά και πλέον δεκαετίες ανελλιπώς στο νησί μας, όπου σύμφωνα με την εντολή του Ευεργέτη μας Γεώργιου  ΑΦΕΝΤΑΚΗ, σκοπός του ιδρύματος αυτού είναι η φροντίδα αλλά και γενικώς η περίθαλψη των άπορων συμπολιτών μας, ναυαγών  και αναξιοπαθούντων ηλικιωμένων και όχι μόνο της Κιμώλου.

Από τη πολύχρονη λειτουργία του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, η Κίμωλος  επωφελήθηκε και από κοινωνικής πλευράς, αλλά και από οικονομικής, όπως άλλωστε επιθυμούσε και ο Ευεργέτης μας .

Οι δωρεές του Γ. ΑΦΕΝΤΑΚΗ δεν σταμάτησαν μόνο στο ΙΔΡΥΜΑ, αλλά δώρισε στο νησί, διάφορα άλλα ακίνητα για κοινωφελείς σκοπούς.

Επιπλέον έκτισε μία πτέρυγα στον ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΄΄ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ΄΄ και μία πτέρυγα στο Γεροκομείο των ΑΘΗΝΩΝ.

Με όλα λοιπόν τα ανωτέρω, προκύπτει ότι ο Γ. ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ είναι ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Κιμωλιάτες, διότι αυτός ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ κατάγεται  από το δικό μας νησί  και είναι ένας μεγάλος πατριώτης.

Το σημαντικό είναι ότι, – σύμφωνα πάντα με την επιθυμία αλλά και την εντολή στην διαθήκη του Ευεργέτη μας – η εκάστοτε Διοίκηση του  ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ, έχει την πλήρη ευθύνη για την οικονομική διαχείριση σημαντικών ακινήτων, κτιρίων και οικοπέδων στο κέντρο της Αθήνας. Όλα τα έσοδα από την ενοικίαση των ανωτέρω ακινήτων, πρέπει να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Επιπλέον, οι εκάστοτε Διοικήσεις οφείλουν να διευρύνουν πάντα τις δραστηριότητες του ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ, με στόχο πάντα την αύξηση των εσόδων του. Είχε δώσει λοιπόν – ο Ευεργέτης μας από το έτος 1895 εντολές στην ιδιόχειρη διαθήκη του – ότι όλες οι Διοικήσεις  στο μέλλον που επρόκειτο να διαχειρίζονταν το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ,  όφειλαν να έχουν στόχο την σωστή διατήρηση και λειτουργία του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, με στόχο πάντα την εσαεί λειτουργία του Οίκου Περιθάλψεως, αλλά και να διευρύνουν τις νόμιμες δραστηριότητες του Κληροδοτήματος, με στόχο πάντα την αύξηση των εσόδων του και κατά προέκταση την καλύτερη ποιότητα διαβίωσης όλων των ανθρώπων που θα περιθάλπονταν σε αυτό.  

Παρόλο που ο Γ. ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ, Ευεργέτησε πλουσιοπάροχα το νησί μας, δυστυχώς το Φεβρουάριο του 2014, μάθαμε ότι το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ, έκλεισε και 17 ηλικιωμένοι εκδιώχθηκαν και στον Οίκο Περιθάλψεως  μπήκε λουκέτο……

Τα ερωτήματα είναι πολλά αγαπητοί συμπατριώτες και μέχρι τώρα έχουν μείνει αναπάντητα, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και πρωτίστως εγώ, που από την θέση που κατείχα, ως υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων, ενώ ενδιαφέρθηκα για την πορεία του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ από το 2012-2013, με καθησύχαζαν προφορικά πως όλα είναι μια χαρά, όφειλα όμως να το διερευνήσω  καλύτερα και να μην επαναπαυθώ, μόνο σε λόγια.

Ποιους λόγους είχαν και δεν ενημέρωσαν πλήρως τους συμπατριώτες μας;;;;

Όπως όλοι γνωρίζουμε το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ παραμένει κλειστό τέσσερα χρόνια, δίχως να δοθεί καμία εξήγηση, καμία απάντηση από όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις, αλλά υπήρχε η μόνιμη σιωπή από τους πρώην Κοινοτάρχες, τους Δημάρχους, της  Αντιπολίτευσης αλλά και όλους Δημοτικούς τους Συμβούλους, οι οποίοι δεν μιλούσαν.

Όλοι οι παραπάνω, όφειλαν τουλάχιστον να ενημερώσουν όλους τους Κιμωλιάτες και τις Κιμωλιάτισσες, ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν να μπει  το λουκέτο στο ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ, και όσοι από αυτούς δεν γνώριζαν, όφειλαν να ερευνήσουν και να μάθουν τι  ακριβώς συνέβη και μπήκε το λουκέτο …

Σιωπή παντού, στις τοπικές εφημερίδες,  στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κανείς δεν αναφέρει τους λόγους του κλεισίματος, παρά μόνο κουβέντες του καφενείου,  διαστρεβλώνοντας συστηματικά την αλήθεια.

Ευτυχώς η κατάσταση αυτή, ανετράπη στο παρά πέντε, με την αλλαγή της Διοίκησης και επισημαίνω στο παρά πέντε, διότι σύμφωνα με την νέα Νομοθεσία ν. 4182/2013, όταν ένα κληροδότημα μένει ανενεργό για πέντε χρόνια, η περιουσία του μπορεί να δημευθεί από το Δημόσιο και  όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σήμαινε αυτό για το νησί μας.

Σύμφωνα με όσα διαβάζω και ενημερώνομαι στον ιστότοπο του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ, η νέα Διοίκηση, ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2018.

Όποιος από εμάς του Κιμωλιάτες –σες ενδιαφέρεται πραγματικά για το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ, παρακολουθώντας την πορεία της νέας Διοίκησης στον ιστότοπο του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ,  διαπιστώνει ότι,  μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, η τωρινή Διοίκηση,  κατόρθωσε να ανατρέψει το κλίμα, αρχίζοντας να μαζεύει τα κομμάτια του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ, τα οποία είχαν σκορπιστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια και γι ΄αυτό το λόγο κατέληξε ο Οίκος Περιθάλψεως να βάλει λουκέτο.

Η νέα Διοίκηση,  προχώρησε σε εξώσεις μεγάλων οφειλετών  και διεκδικεί –και θα διεκδικήσει μέχρι τέλους όπως δήλωσε ο νέος Πρόεδρος,- με κάθε νόμιμο τρόπο, να εισπράξει  ενοίκια  πολλών ετών, τα οποία  χρωστούσαν διάφοροι επιτήδειοι, προς το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ, με καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά, διότι μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Εδώ αρχίζουν τα εύγλωττα ερωτήματα, γιατί δεν το έκαναν και οι προηγούμενες Διοικήσεις αυτό;;;;; Γιατί δεν εφαρμόσθηκαν οι ειλημμένες αποφάσεις επί σχεδόν 4 χρόνια;;;;

Και γιατί ενώ υπήρχαν διαταγές πληρωμής από το 2014 έπρεπε να φτάσουμε στο 2018 για να γίνουν οι εξώσεις μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες  από την ημέρα που ανέλαβε ο νέος Πρόεδρος;;;

Απέτρεψε την αλλαγή χρήσης του κτιρίου του Οίκου Περιθάλψεως (το θέμα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ) στο οποίο προσπάθησαν κάποιοι να μετατρέψουν το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ,ΙΔΡΥΜΑ.

Άνοιξε τους ορίζοντες του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ, όπως αυτό ήταν και επιθυμία του ΕΥΕΡΓΕΤΗ, να διευρύνει δηλ. τις δραστηριότητες του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ με στόχο την αύξηση των εσόδων του.

Οι σκοποί του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ επεκτείνονται συνεχώς, όπως αυτές με τις αρχαιολογικές έρευνες, που προσφάτως άρχισαν στην Κίμωλο, με σκοπό την Παγκόσμια προβολή του νησιού μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβολή αυτών των ευρημάτων ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες στο νησί μας, από το National Geographic.

Προσφάτως, η νέα Διοίκηση επισκέφτηκε την Κίμωλο, ενημερώνοντας στο χώρο του Δημαρχείου του νησιού, όλους όσους παρευρέθησαν (και  ήταν πάρα πολλοί Κιμωλιάτες ), για όλα τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το ΙΔΡΥΜΑ, προκειμένου να είναι δυνατή η συντομότερη επαναλειτουργία του ΟΙΚΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ. Επιπλέον τα πρακτικά  αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ και έτσι μπόρεσαν να ενημερωθούν και όλοι όσοι απουσίαζαν για τους δικούς τους λόγους.

Είναι πραγματικά άξιο λόγου να αναφερθεί ότι πρώτη φορά έγινε ανοικτός διάλογος και ενημέρωση προς του Κιμωλιάτες και τις Κιμωλιάτισσες, σε ότι αφορά τα προβλήματα και την πορεία του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ώστε να δοθούν κάποιες υπεύθυνες απαντήσεις.

Γιατί άραγε δεν γινόταν κάτι παρόμοιο και από  τις προηγούμενες  Διοικήσεις ;;;;;; 

 Προσπαθούσαν να κρύψουν κάτι;;;;

Γιατί δεν απαιτούσαν ενημέρωση και οι προηγούμενες Κοινοτικές και  Δημοτικές Αρχές, ώστε να υπάρχει σχετική ενημέρωση των συμπατριωτών μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα;;;;; Όπως γνωρίζουμε, η εντολή του Διαθέτη είναι  ο εκάστοτε Κοινοτάρχης ή Δήμαρχος να είναι μέλος του Δ.Σ. του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά αγαπητοί μου συμπατριώτες, πως μπόρεσε η νέα Διοίκηση σε λιγότερο από ένα χρόνο να πράξει όλα αυτά, ενώ οι προηγούμενες Διοικήσεις το οδήγησαν στο λουκέτο;;;;; Είναι πράγματι θλιβερό το γεγονός να μην είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε και να εκμεταλλευτούμε για κοινωφελείς σκοπούς, ότι απλόχερα μας παρέδωσε ο Γ. ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ.

 Είναι επίσης θλιβερό να διαβάζω άρθρα παραπληροφόρησης, στην τοπική εφημερίδα ΄΄ΚΙΜΩΛΙΑΚΗ΄΄ φ. 36/06-07-2018, στο άρθρο με τίτλο : 

 

΄΄Το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ άσυλο ΚΙΜΩΛΟΥ- θυσία στο βωμό κερδοσκοπικών συμφερόντων΄΄

Εκπλήσσομαι διότι στο ανωτέρω άρθρο αναφέρονται ανακρίβειες, χωρίς να είμαι σε θέση να καταλάβω τους λόγους που γράφονται, αυτές οι ανακρίβειες αλλά και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν, διότι  η δημιουργία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, που αναφέρετε στο άρθρο έχει ήδη αποκλειστεί από τις 14/06/2018, ενώ το άρθρο της κ. Ζαμπέτας Βεντούρη, εστάλη στην εφημερίδα στις 26/06/2018. Επίσης είχε ήδη γίνει ενημέρωση από την νέα Διοίκηση, σε προσωπικό επίπεδο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Ελέγχου του Συλλόγου ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΙΜΩΛΙΩΝ Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ, ότι το θέμα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ έχει ήδη λήξει.

Επιπλέον θα ήθελα να μου εξηγήσει η συντάκτης του ανωτέρω άρθρου, πιο ακριβώς είναι το επιλήψιμο σχετικά με την χορηγία του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ για αρχαιολογικές έρευνες στο νησί.

Καλό είναι η συντάκτης του ανωτέρω άρθρου, εφόσον ενημερώνεται από το ιστότοπο που διατηρεί η νέα Διοίκηση, όπου εκεί καταγράφονται τα πάντα που αφορούν το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ, οφείλει να γνωρίζει ότι, η συμμετοχή ή και η χρηματοδότηση πάσης φύσεως ερευνητικών προγραμμάτων για αρχαιολογικούς και άλλους σκοπούς, προκειμένου να βοηθήσουν τις αρχαιολογικές έρευνες μετά από τις οποίες, αν γίνουν τρεις επιστημονικές ανακοινώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για το νησί, θεωρώ ότι μόνο θετικό μπορεί να είναι για την  Κίμωλο.

Εξ΄ άλλου, αυτό ακριβώς ήθελε και ο διαθέτης, οι σκοποί να επεκτείνονται και να διευρύνονται.

Είναι καιρός πλέον, η Κίμωλος να λάβει τη θέση που της αξίζει στις Κυκλάδες και να προβληθούν όλα τα αξιοθέατα, όπως  ο αρχαιολογικός της πλούτος, το φυσικό της ανάγλυφο κ.λ.π. έστω και αν αυτό γίνει μέσω του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ, εφόσον δεν το έχουν προβάλει οι αρμόδιοι έως σήμερα.

Θα ήθελα επίσης να μου εξηγήσουν από τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ του συλλόγου των ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΙΜΩΛΙΩΝ Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ, πως προέκυψε το ξαφνικό  ενδιαφέρον του Συλλόγου, ώστε να συγκροτήσει Επιτροπή για το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ και γιατί όλα αυτά τα χρόνια που ήταν κλειστό το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ, δεν συγκροτήθηκε κάποια Επιτροπή ώστε να ενδιαφερθεί πραγματικά για τους λόγους που έκλεισε;;;;;

Αλλά και κατά τα προηγούμενα χρόνια που λειτουργούσε, δεν συγκροτήθηκε καμία Επιτροπή από το Σύλλογο, ώστε να ενημερώσει τα μέλη του Συλλόγου για τα προβλήματα του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που συγκροτήθηκε αυτή η Επιτροπή;;;;;;;;;;; Ας με ενημερώσουν τόσο εμένα όσο και τους πατριώτες μας………….

Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της διαφάνειας και όλα στο φως, επομένως συμφωνώ να ελέγχονται οι πάντες και τα πάντα, όμως στην προκειμένη περίπτωση ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ, οι ΕΛΕΓΧΟΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ, 20-30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ  …….

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι, αν κάποιοι άνθρωποι αποδεικνύονται ικανότεροι και σωστότεροι από κάποιους άλλους, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να υποβιβάσουμε καταστάσεις και ανθρώπους προκειμένου να ανυψωθούν οι ανίκανοι και οι άχρηστοι.

                         Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, σας καλώ  όλους και όλες να αφήσουμε πίσω μας τις μικροψυχίες και να επικεντρωθούμε σε ένα και μόνο στόχο, στο  ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ το οποίο μας χρειάζεται και πρέπει όλοι να σταθούμε πλάι του, προσφέροντας από τις δυνάμεις μας, με μόνο σκοπό την αναγέννηση του, την σωστή επαναλειτουργία του για την εκπλήρωση του χρέους μας στον ΕΘΝΙΚΟ μας ευεργέτη Γ. ΑΦΕΝΤΑΚΗ, ο οποίος τόνιζε στην Διαθήκη του ότι:

«ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΕΙΣ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΝ ΤΟΥΤΟΥ.»

Αθήνα, 28/09/2018

Μετά τιμής

Νίκος Λογοθέτης Πολιτευτής Κυκλάδων

Υποψήφιος Δήμαρχος Κιμώλου

 

SHARE