Άμεσα πλαφόν στη βενζίνη σε 17 νομούς

Κόκκινη κάρτα… σε 17 νομούς της χώρας βγάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προτείνοντας στα υπουργεία Οικονομίας – Ανάπτυξης και Οικονομικών την άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, η ΡΑΕ στήνει μηχανισμό παρακολούθησης κι ενεργοποίησης Ανώτατων Τιμών Καταναλωτή με ισχύ του μέτρου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου πάλι στην απλή αμόλυβδη σε όλη την Ελλάδα.

Η Αρχή εφαρμόζει μεθοδολογία η οποία ορίζει τον υπολογισμό θεωρητικής τιμής που θα προκύπτει με βάση:

  • Τη διάμεσο τιμή λιανικής των τελευταίων τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην περιοχή της νομαρχίας Αττικής (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
  • Τον ΦΠΑ νομού ή περιοχής.
  • Το μέγιστο διαφορικό κόστος νομού ή περιοχής, το οποίο η ΡΑΕ το έχει υπολογίσει και το ορίζει ανά νομό.

Πρόκειται για το διαφορικό κόστος μεταφοράς στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το κόστος καυσίμου χονδρικής και το περιθώριο κέρδος εμπορίας. Η πρόταση της ΡΑΕ το υπολογίζει αφαιρώντας από τη μέγιστη τιμή χονδρεμπορικής του νομού για διάστημα τουλάχιστον 45 ημερών τη διάμεσο τιμή χονδρικής της Νομαρχίας  Αθηνών. Στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου ως διάμεσος τιμή ορίζεται εκείνη των τελευταίων τεσσάρων εργάσιμων ημερών.

Αν το 70% και πάνω των πρατηρίων της περιοχής ξεπερνά τη θεωρητική τιμή, τότε αυτή αυτόματα μετατρέπεται σε πλαφόν, σε ανώτατη τιμή πώλησης. Η τελευταία ισχύει από τη μέρα της δημοσίευσης της κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών μέχρι και την αμέσως επόμενη Κυριακή. Επαναϋπολογίζεται κάθε Παρασκευή και ισχύει από την αμέσως επόμενη Δευτέρα.

Για 17 νομούς, στους οποίους πάνω από το 70% των πρατηρίων έχει ξεπεράσει τη λεγόμενη θεωρητική τιμή η ΡΑΕ εισηγείται να εφαρμοστεί άμεσα. Και στη συνέχεια με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα να ελέγχεται η πορεία της αγοράς ανά νομό. Αυτό είναι εφικτό να γίνει μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Οι 17 νομοί είναι Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλλονιάς, Φωκίδας, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Τέλος η Αρχή καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να ελέγξουν με τον ίδιο τρόπο και την εξέλιξη των τιμών στο ντίζελ και το υγραέριο κίνησης.

 

SHARE