Την Παναγία Χρυσοπηγή γιορτάζει η Σίφνος – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηκώσεων του ετήσιου εορτασμού της Παναγίας Χρυσοπηγής ΠολυούχουΣίφνου.

(Οι Εκδηλώσεις διοργανώνονται από κοινού από την Ιερά Μονή Βρύσης, τον Δήμο Σίφνου και τον Σύνδεσμο των Απανταχού Σιφνιών)

Πανηγυράς: Οικογένεια κ. Νικολάου Αλκ. Λεμπέση

Ευγενής χορηγός ο φιλογενής πλοιοκτήτης Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2018 – ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΕΣΠΟΤΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Ώρα 16:30 Εκκίνηση της Εικόνος της Χρυσοπηγής από την οικία του πανηγυρά κ. Νικολάου Αλκ. Λεμπέση στον Αγιο Λούκα Ώρα 17:00 Παράκληση στον I. Ν. του Αγίου Γεωργίου στις Καμάρες

Ώρα 17:30 Μετά την άφιξη του πλοίου SpeedRunner III, επιβίβαση με την καθιερωμένη τάξη της ιεράς Εικόνος επ’ αυτού και διάπλους προς τον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής. Το πλοίο δε θα μεταφέρει πιστούς λόγω της επικινδυνότητας της αποβίβασης.

Ώρα 18:30 Υποδοχή της Εικόνος της Παναγίας στον μικρό προβλήτα του ιερού Βράχου και εν συνεχεία Μέγας Εόρτιος Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του Ποιμενάρχου ημών κ. Δωροθέου Β’.

Ώρα 21:00 Δείπνο – Εόρτια Τράπεζα Αγάπης Παρακαλούμε όπως, κατά την ώρα της συνεστίασης, τηρήσουμε απόλυτη τάξη, επιδείξουμε ευγένεια και σεβασμό σε όσους, με δική τους πρωτοβουλία, θέληση και ευλάβεια προς τη Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής, υπέστησαν την ταλαιπωρία του ταξιδιού για να συνεορτάσουν μαζί μας, παραχωρώντας τη θέση μας και αποδεικνύοντας έτσι τα φιλόξενα αισθήματά μας.

Ώρα 22:30-05:00 Παράκληση και ιερά Αγρυπνία.

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ. ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Ώρα 07:30 Έναρξη της Ακολουθίας του Όρθρου στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας Ώρα 08:15 Αρχιερατική Χοροστάσιά

Ώρα 08:45 Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου και του Ποιμενάρχου ημών κ. Δωροθέου Β’.

Προσκαλούνται: τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Απολλωνίας, τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αρτεμώνα, η Αστυνομική Αρχή, η Λιμενική Αρχή, οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Νηπιαγωγεία, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο με Τάξεις Λυκείου, το ΕΠΑ.Λ. Σίφνου, τα Σωματεία, οι Οργανισμοί, οι Σύλλογοι και όλος ο ευσεβής χριστιανικός λαός του νησιού, να συμμετάσχουν στις λειτουργικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, επί τη αναμνήσει της προ αιώνων διασώσεως της νήσου Σίφνου εκ νόσου λοιμικής, διά της θαυματουργικής παρεμβάσεως της Παναγίας της Χρυσοπηγής.

Ώρα 11:00 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, λιτάνευση της ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου, φερομένης επί των ώμων ανδρών του Λιμενικού Σώματος, από τον I. Μητροπολιτικό Ναό προς την Πλατεία, όπου και το Μνημείο Ηρώων, προπορευομένων των μαθητών των Σχολείων με πς σημαίες και τα λάβαρά τους με την παρακάτω σειρά: Γυμνάσιο με Τάξεις Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και Δημοτικό Σχολείο. Θα ακολουθούν τα εξαπτέρυγα και τα λάβαρα των Εκκλησιών, η Θαυματουργός ιερά Εικόνα, οι Ιεροψάλτες, ο ιερός Κλήρος, με επικεφαλής τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Αστυνομική και Λιμενική Αρχή του τόπου μας και ο ευσεβής λαός.

Μετά την τέλεση δεήσεως στο Μνημείο Ηρώων, η Ιερά Εικόνα θα επιστρέφει με την ίδια τάξη στον ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Τόσο κατά την άφιξη της Ιεράς Εικόνος στο βράχο της Χρυσοπηγής. την Τετάρτη το απόγευμα, όσο και κατά τη Λιτανεία, τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λιμενικού Σώματος.

Ώρα 20:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λιμενικού Σώματος στο Ηρώον, η οποία θα λαμπρύνει όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις, με την εντολή του Ενδοξοτάτου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου Σταματίου Ράπτη Λ.Σ. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Σιφνιών.

Επειδή με το υπ. αριθμ. 316 Β.Δ. η Εορτή της Παναγίας Χρυσοπηγής έχει ανακηρυχθεί ΠΑΝΣΙΦΝΑΪΚΗ ΕΟΡΤΗ, επιβάλλεται όπως όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Καταστήματα και Γραφεία και άλα τα Σχολεία παραμείνουν κλειστά. Επίσης είναι επιβεβλημένος ο σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων, των γραφείων και των οικιών από την παραμονή της Εορτής, Τετάρτη 16η Μαΐου 2018.

Οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές του τόπου παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για την απόλυτη τάξη και τήρηση των ανωτέρω.

Εκκλησιαστικός τελετάρχης υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β’ έχει ορισθεί ο Ηγούμενος της I. Μονής Βρύσεως, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Λαμπρινός.

Καθήκοντα τελετάρχη από το Δήμαρχο έχουν ανατεθεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου κ. Κωνσταντίνο Σούλη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΦΝΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ

Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΒΡΥΣΗΣ

ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

Δρομολόγια  λεωφορείων κατά τον εορτασμό της Παναγίας Χρυσοπηγής

Τετάρτη 16/5, πρωί

Από Αρτεμώνα προς Απολλωνία-Χρυσοπηγή

07:00, 08:00

Από Χρυσοπηγή προς Απολλωνία-Αρτεμώνα

Μετά το τέλος του Αγιασμού

Τετάρτη 16/5, απόγευμα

Από Απολλωνία προς Καμάρες: 16:15

Από Καμάρες προς Απολλωνία-Χρυσοπηγή: με την αναχώρηση του speed runner

Από Αρτεμώνα προς Απολλωνία-Χρυσοπηγή

17:00, 18:00, 18:45, 20:00

Από Χρυσοπηγή προς Απολλωνία –Αρτεμώνα

Όταν γεμίζουν τα λεωφορεία

Από Χρυσοπηγή προς Καμάρες (Εφόσον υπάρχουν πάνω από 15 άτομα): 22:00

 Πέμπτη 17/5, ξημερώματα

Από Χρυσοπηγή προς Απολλωνία: 04:30

 

SHARE