To MilosVoice μαγειρεύει για εσάς παστίτσιο !

Για αυτήν την εβδομάδα ο chef Βασίλης Παπικινός προτείνει παστίτσιο.

Υλικά

1/2 μακαρόνια Νο3 ή Νο 5 ή ακόμη πένες ή βίδες

1/2 κιμάς ανάμεικτος μοσχαρίσιος ή χοιρινός

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 κονκασέ

1κουταλιά σούπας τοματοπελτές

αλάτι-πιπέρι-(κανέλα προαιρετικά)

λίγο ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

2 μέτρια κρεμμύδι ψιλοκομμένα

2 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένο

ΜΠΕΣΑΜΕΛ

100 gr αλέυρι

100 gr βούτυρο

1 λίτρο γάλα φρέσκο

αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε την πάστα της αρεσκείας μας σε αρκετό νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι “προσέχοντας” να μην παραβράσουν αφού θα ψηθούν και στο φούνο.Σε μία κατσαρόλα με λίγο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι ,κατόπιν το σκόρδο (θέλει λιγότερο χρόνο γιατί καίγεται εύκολα) και μετά προσθέτουμε τον κιμά συνεχίζοντας μέχρι να σοταριστεί όλο το κρέας ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην δημιουργηθούν μεγάλοι όγκοι κρέατος. Μπορούμε να σβήσουμε τον κιμά με λίγο κόκκινο κρασί αν θέλουμε. Έπειτα προσθέτουμε τον τοματοπελτέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό ,την ντομάτακαι όλα τα μυρωδικά (μπαχαρικά). Μαγειρεύουμε χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον νερό σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά αφού έχει εξατμισθεί το νερό του.

Σε μία άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και κατόπιν προσθέτουμε το αλέυρι ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα ,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο μέχρι η κρέμα αποκτήσει μία παχύρευστη βελούδινη υφή. ΠΡΟΣΟΧΗ την ΜΠΕΣΑΜΕΛ την μαγειρεύουμε σε ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ ανακατεύοντας συνεχώς για να μην “πιάσει” στον πάτο της κατσαρόλας. Σε ένα ταψί απλώνουμε την πάστα που έχουμε επιλέξει προσθέτοντας 2-3 κουταλιές σούπας μπεσαμέλ ανακατεύουμε και απλώνουμε από πάνω τον κιμά που έχουμε μαγειρέψει. Τελειώνουμε στρώνοντας από πάνω την μπεσαμέλ και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.

Η μπεσαμέλ δεν γίνεται με αυγά , τα οποία είναι μεταγενέστερη προσθήκη. Αν λοιπόν επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε 2 αυγά στην κρέμα μας αφού κρυώσει και πρωτού στρώσουμε πάνω από το παστίτσιο. Επίσης παραμένει νόστιμη η μπεσαμέλ αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο.

 

 

 

SHARE