To MilosVoice μαγειρεύει για εσάς γιουβέτσι !

Ο Βασίλης Παπικινός  chef του “Αλευρόμυλου” μαγειρεύει γιουβέτσι (κατσαρόλας)

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κρέας μοσχάρι,ή χοιρινό,ή αρνί,ή κοτόπουλο

1 ποτήρι ξηρό κρασί κόκκινο

1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο ή καλύτερα χονδρό

3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 2 κονκασέ ντομάτας

3 κουταλάκια γλυκού ντοματοπελτές

αλάτι-πιπέρι

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

κανέλα

μοσχοκάρυδο

βασιλικός (προαιρετικά)

ΣΥΝΤΑΓΗ

Σε μία κατσαρόλα μεγάλη και φαρδιά σωτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και αφού έχει “θωρακιστεί” καλά από όλες τις πλευρές προσθέτουμε το κρεμμύδι και κατόπιν το σκόρδο(θέλει αργότερα από το κρεμμύδι γιατί καίγεται εύκολα)

Σβήνουμε με το κρασί και αφού αυτό εξατμισθεί προσθέτουμε τον πελτέ  και την ντομάτα φρέσκια ή κονκασέ και σκεπάζουμε το κρέας με νερό.Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά που έχουμε επιλέξει ,σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα ανακατεύοντας σε τακτικά διαστήματα μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει αρκετά (περίπου 1 ώρα και κάτι) . Κατόπιν προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για περίπου 10 λεπτά (εξαρτάται από την ποιότητα της πάστας) υπολογίζοντας ότι για 1/2 κιλό κριθαράκι (συνήθως 1 πακέτο χρειάζεται να υπάρχουν μέσα στην κατσαρόλα 2 και 1/2 μέρη νερού (ζωμού από το κρέας) για να μαγειρευτεί σωστά το κριθαράκι και να έχει το γιουβέτσι την υφή που πρέπει.

Σερβίρεται ζεστό με ή χωρίς τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας.

.Ο χρόνος μαγειρέματος διαφέρει ανάλογα το είδος του κρέατος. Το κοτόπουλο θέλει λιγότερη ώρα από το χοιρινό,το οποίο πάλι θέλει λιγότερη ώρα από το μοσχάρι που και αυτό  με την σειρά του χρειάζεται λγότερη ώρα από το αρνί ή το κατσίκι.

 

 

SHARE