“Τέλη κυκλοφορίας” και στα σκάφη αναψυχής !

Ετήσια «Τέλη Κυκλοφορίας» από 192 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με μήκος από 7 μέτρα και άνω και μάλιστα με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2017!

Τα παραπάνω ορίζει το 86 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews η πρόθεση επιβολής «Τελών Κυκλοφορίας» στα σκάφη αναψυχής έχει νομοθετηθεί αρχικά το 2009 επί υπουργείας Παπαθανασίου αλλά παρά το γεγονός πως ψηφίστηκε το σχετικό άρθρο από τη Βουλή ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και πριν από 3 χρόνια όπου και πάλι σε σχετικό νομοσχέδιο υπήρξε σχετικό άρθρο με την επιβολή «Τελών Κυκλοφορίας» αλλά επίσης ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Μάλιστα το κράτος από την επιβολή των «Τελών Κυκλοφορίας» στα σκάφη από 7 μέτρα και άνω προσδοκά να εισπράξει 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα στελέχη από το υπουργείο Ναυτιλίας εκτιμούν πως με τα «Τέλη Κυκλοφορίας» θα αναπληρωθούν τα χαμένα έσοδα του κράτους από τις παράνομες ενοικιάσεις σκαφών τόσο από ιδιώτες κατόχους σκαφών όσο και από εταιρείες «φαντάσματα» με έδρα κάποιο «φορολογικό παράδεισο».

Πόσο κοστίζουν τα «Τέλη Κυκλοφορίας» στα σκάφη

Όλα τα σκάφη με μήκος από 7 μέτρα και άνω θα καταβάλουν «Τέλη Κυκλοφορίας» τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 86 του νομοσχεδίου θα είναι ανάλογα του μήκους τους και βέβαια δεν εξαιρούνται ούτε τα επαγγελματικά σκάφη αλλά ούτε και εκείνα με ξένη σημαία.

Ειδικότερα τα «Τέλη Κυκλοφορίας» στα σκάφη κυμαίνονται:

αα. για τα ολικού μήκους από 7 έως 8 μέτρα, σε 16 ευρώ ανά μήνα ή 192 ευρώ το έτος.

ββ. για τα ολικού μήκους άνω των 8 μέτρων έως και 10 μέτρα, σε 25 ευρώ ανά μήνα ή 300 ευρώ το έτος.

γγ. για τα ολικού μήκους άνω των 10 μέτρων και έως και 12 μέτρα, σε 33 ευρώ ανά μήνα ή 400 ευρώ το έτος.

δδ. για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων ανά μήνα 8 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο. Η χρέωση μειώνεται κατά 25% για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.

Δηλαδή για ένα σκάφος με μήκος 13 μέτρα τα «Τέλη κυκλοφορίας» ανέρχονται σε 104 ευρώ το μήνα ή 1.248 ευρώ το έτος.

Μάλιστα σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των ετήσιων «Τελών Κυκλοφορίας» παρέχεται έκπτωση 10%.

Τσουχτερά πρόστιμα

Στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί και ιδιαίτερα «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες.

Ειδικότερα σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιος κάτοχος σκάφους άνω των 7 μέτρων δεν έχει πληρώσει τα «Τέλη Κυκλοφορίας» τότε θα τα πληρώσει άμεσα με επιπλέον πρόστιμο ίσο με το κόστος του ετήσιου Τέλους Πλόων. Δηλαδή:

α. για τα ολικού μήκους άνω των επτά 7 μέτρων έως και 8 μέτρα, το κόστος του προστίμου ανέρχεται σε 190 ευρώ και επιπλέον 190 ευρώ για τα ετήσια «Τέλη Κυκλφοφορίας».

β. για τα ολικού μήκους άνω των 8 μέτρων και έως και 10 μέτρα, 300 + 300 ευρώ. Δηλαδή 600 ευρώ.

γ. για τα ολικού μήκους άνω των 10 μέτρων και έως και 12 μέτρα,400 +400 ευρώ, δηλαδή 800 ευρώ

δ. για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων, 1.100 + 1.100 ευρώ, δηλαδή 2.200 ευρώ.

Πόσοι θα πληρώσουν

Πάνω από 15.000 ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής αναμένεται να επηρεαστούν από το άρθρο 86 του νομοσχεδίου και θα αναγκαστούν να καταβάλουν «Τέλη Κυκλοφορίας» έστω και για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουν να κινήσουν τα σκάφη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews από το 2002 έως και το 2016 έχουν εγγραφεί στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ) των λιμενικών αρχών όλης της χώρας 8.375 σκάφη με ολικό μήκος από 7,01 έως και 10 μέτρα.

Τα υπόλοιπα αφορούν σε σκάφη με μήκος άνω των 10 μέτρων…

enikonomia.gr

SHARE