Θαυμασμός για την βιβλιοθήκη του ΕΠΑΛ Μήλου

Το «φρεσκάρισμα» τns Βιβλιοθήκη στο Επαγγελματικό Λύκειο Μήλου, όπου φιλοξενείται η με­γαλύτερη συλλογή βιβλίων του νησιού, ανέλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ειδικότητας «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων».

Υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Οδηγήτριας Πετράκη και Γιώργου Τούρλου. τα παιδιά έβαψαν συγκεκριμένου τους τοίχους τns Βιβλιοθήκης, εν όψει τns τοποθέτησης καινούργιου πίνακα μαρκαδόρου, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά κοι τns γενικότερης αναμόρφωσης του χώρου.

Ευρεία γκάμα βιβλίων

Η βιβλιοθήκη του ΕΠΑΛ Μήλου δημιουργήθηκε το 2009 μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ και αρχικά περιελάμβανε περίπου 2.200 βιβλία. Από τότε και μέχρι σήμερα ο αριθμός των βιβλίων έχει υπερδιπλασιαστεί. Σήμερα η βιβλιοθήκη χωρίζεται σε τρία τμήματα. Στο πρώτο. μπορεί κανείς να βρει βιβλία που στάλθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας κατά την ίδρυση της. Στο δεύτερο περιλαμβάνονται βιβλία που προσέφεραν άνθρω­ποι του νησιού – και όχι μόνο -στο σχολείο, ενώ το τρίτο τμήμα δημιουργήθηκε από τους φίλους και τους  συγγενείς της Παρασκευής Ζούλια στη μνήμη της. Η καταγραφή και ταξινόμηση των βιβλίων που προέρχονται από δωρεές ξεκίνησε από το 2013 από τα παιδία της Α’ τάξης  σιο πλαίσιο τns διερευνητικής εργασίας και συνεχίζεται με τη συμβολή καθηγητών,μαθητών ,μελών και φίλων της βιβλιοθήκης.

Στη βιβλιοθήκη υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, βιβλία για νήπια, παιδιά και εφήβους, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά άλλα και επιστημονικά βιβλία που αφορούν κυρίως τους τομείς που λειτουργούν στο σχολείο και οι οποίοι είναι: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Υγείας – Πρόνοιας & Ευεξίας, 0ικονομίας-Διοίκησης και Πλη­ροφορικής. Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και γερμανική γλώσσα. Τέλος υπάρχουν και κοσμούν τη βι­βλιοθήκη βιβλία που εκδόθηκαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Η βιβλιοθήκη είναι εξοπλι­σμένη με ηλεκτρονικούς υπο­λογιστές, ηχοσύστήματα προτζέκτορα, τηλεόραση και βίντεο.

Εθελοντική προσφορά

Αξιοποιώντας τα βιβλία και τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται στο χώρο της διάφορες δραστηριότητες με μαθητές του σχολείου αλλά και με μαθητές άλλων σχολείων.Επίσης πραγματοποιούνται σεμινάρια και ενημερώσεις για τους εκπαιδευτικούς αλλά και ομιλίες με θέματα γενικού ενδιαφέροντος , ιατρικά ψυχολογίας που αφορούν την ευρύτερη κοινωνία.

Σύμφωνα με δηλώσει των υπευθύνων, Οδηγήτριας  Πετράκη και Σπυριδούλας Εικοσιπεντάκη, η μαθητική κοινότη­τα του ΕΠΑΛ Μήλου αγκαλιάζει με ανάπη και ενδιαφέρον τη βιβλιοθήκη και έτσι πέρα από τη συμμετοχή στα πιο πάνω προγράμματα συμμετέχει στην αναμόρφωση του χώρου, στη συντήρηση και επέκταση του εξοπλισμού.

Η βιβλιοθήκη δε διαθέτει προσωπικό αλλό λειτουργεί με τη συνδρομή εκπαιδευτικών και εθελοντών.

Οι φίλοι του βιβλίου μπορούν να την επισκέπτονται και να δα­νείζονται βιβλία τις ημέρες και τις ώρες που λειτουργεί το σχολείο και κάθε Δευτέρα απόγευμα από τις 18.00 έως τις 19.00.

Κοινή Γνώμη

 

 

 

SHARE