Όνειρο… οι διακοπές στις Κυκλάδες: Από 350 έως 52.000 ευρώ στο τέλος Ιουλίου !

Απίστευτο κι όμως ελληνικό….. Σε «απαγορευμένο» καρπό έχουν εξελιχθεί για την πλειοψηφία των Ελλήνων οι διακοπές στο δίμηνο αιχμής Ιουλίου –Αυγούστου. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό αλλά και η ασφυκτική οικονομική πίεση που δέχονται τα περισσότερα νοικοκυριά διαμορφώνουν ένα σκηνικό όπου οι Έλληνες καλούνται είτε να χρυσοπληρώσουν τις διακοπές τους είτε να αυτοπεριοριστούν σε προορισμούς που δεν θα αποτελούσαν τη βασική τους επιλογή σε άλλες εποχές. Η πρώτη διαπίστωση για το φετινό καλοκαίρι είναι πως τα δωμάτια στα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας έχουν εξαφανιστεί και, μάλιστα, από νωρίς.

Τα ελάχιστα που παραμένουν ακόμα αδιάθετα κοστίζουν μια μικρή περιουσία καθώς αφορούν στα ακριβότερα που διαθέτουν οι μονάδες. Αυτονόητα, δυνατότητα να κάνουν κράτηση σε αυτά έχουν μόνο όσοι διαθέτουν πολύ μεγάλο πορτοφόλι . Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που έχουν αποφασίσει να ξοδέψουν φέτος κάποια χρήματα για διακοπές, έχουν φροντίσει να κλείσουν τα δωμάτια που ήθελαν ή είχαν την δυνατότητα να  πληρώσουν. Για να σχηματίσουμε μια ενδεικτική εικόνα για το πώς διαμορφώνονται οι τελικές τιμές φέτος στην περίοδο  αιχμής χρησιμοποιήσαμε την διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων Booking.com. Οι αναζητήσεις που έγιναν αφορούσαν διακοπές διάρκειας μιας βδομάδας (7 διανυκτερεύσεις) για διαμονή στα τέλη Ιουλίου 2017. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ενταγμένη η πλειοψηφία των «εμπορικών» ξενοδοχείων της χώρα και ένας ικανός αριθμός άλλων τουριστικών καταλυμάτων.

Είναι προφανές πως η εικόνα που προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που αντλήσαμε μπορεί να θεωρηθεί μόνο ενδεικτική αν και προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Και λέμε ενδεικτική γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πλήρης εικόνα για το σύνολο των ξενοδοχείων και καταλυμάτων που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα αφού δεν είναι όλα ενταγμένα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Επιπλέον, η εικόνα είναι ενδεικτική και για τα επιμέρους ξενοδοχεία και καταλύματα καθώς τα στοιχεία αναφέρονται στον αριθμό των δωματίων που έχουν αποφασίσει οι ιδιοκτήτες τους να διαθέσουν μέσω της Booking.com. Μπορεί για παράδειγμα ένας ξενοδόχος να έχει δώσει τα περισσότερα δωμάτιά του σε ξένους τουρ οπερέϊτορ έναντι μιας τιμής Χ και τα υπόλοιπα να τα διαθέτει μέσω πλατφορμών όπως η Booking.com σε τιμές από λίγο έως πολύ υψηλότερες.

Από τα σχετικά (ενδεικτικά πάντα) στοιχεία, επιβεβαιώνεται πως οι «μη έχοντες» ή «οριακά διαθέτοντες» Έλληνες οι οποίοι, επιπλέον, αποφάσισαν μόλις τώρα να κάνουν κάποια κράτηση, μπορούν να απολαύσουν μόνο ένα …οφθαλμόλουτρο σε προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Μήλος. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν η πληρότητα σ’ αυτούς τους προορισμούς ξεπερνάει το 90% και  ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης κάνει «τσουχτερά» όσα έχουν απομείνει. Χωρίς αυτό  να σημαίνει πως, ακόμα και σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν επιλογές χαμηλού κόστους με αντίστοιχου επιπέδου υπηρεσίες.

Το βέβαιο είναι πως όποιος αποφασίσει να αθληθεί σκληρά στο… διαδικτυακό surfing, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσει πως ακόμα και στο παρά  πέντε υπάρχουν επιλογές. Ακόμα και για τα μικρότερα πορτοφόλια. Για να αποδειχθεί πως η καλοκαιρινή Ελλάδα έχει πολλά πρόσωπα και η έννοια «αδιαχώρητο» μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και τίποτα. Ανάλογο με την περιοχή και το κατάλυμα.

Οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων

Οι διακοπές στη Μύκονο έχουν από καιρό συνδεθεί με το life style και τη show biz με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των καταλυμάτων στο νησί. Με πληρότητα που ξεπερνά το 92% την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η χαμηλότερη τιμή που βρήκαμε στο Booking.com για διαμονή μιας εβδομάδας (7 διανυκτερεύσεις) ήταν 1.463 Ευρώ. Στα περισσότερα δωμάτια που ήταν ακόμα διαθέσιμα, ωστόσο, το κόστος κινούνταν στα επίπεδα των 2.000-6.000 Ευρώ ανά εβδομάδα. Η υψηλότερη τιμή αυτής της περιόδου ήταν 58.275 Ευρώ και αφορούσε βίλα 18 ατόμων, επιφάνειας 250 τ.μ στη Χώρα.

Στη Σαντορίνη η «βεντάλια» των τιμών είναι πολύ μεγαλύτερη παρ’ότι η πληρότητα στο νησί ήταν αντίστοιχο της Μυκόνου (92%). Η χαμηλότερη τιμή στην αναζήτηση που επιχειρήσαμε ήταν 448 ευρώ και αφορούσε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Περίσσα. Υπήρχαν, ωστόσο, αρκετά διαθέσιμα δωμάτια με κόστος από 600 Ευρώ έως 900 Ευρώ για 7 βράδια. Στα 56.000 Ευρώ ήταν το κόστος για διαμονή μιας βδομάδας σε βίλες πολυτελών μονάδων στο Μεγαλοχώρι.

Στη Νάξο η πληρότητα στα τέλη Ιουλίου εμφανίζεται να είναι της τάξης του 84% με τις τιμές διαμονής για μια βδομάδα να ξεκινούν από 175 σε κάμπινγκ  του νησιού (σκηνή δύο ατόμων) ενώ στα δωμάτια το κατώφλι  κόστους διαμορφώνεται στα 350 Ευρώ για επτά βράδια. Τα διαθέσιμα δωμάτια ήταν ελάχιστα, γενικώς, και το κόστος σε όσα απέμεναν κυμαινόταν μεταξύ 800-1.400 Ευρώ σε μονάδες τριών και τεσσάρων αστέρων. Η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε αφορούσε δίκλινη σουϊτα σε ξενοδοχείο τριών αστέρων η οποία κόστιζε 2.660 Ευρώ για μια βδομάδα.

Η Μήλος αποτελεί φέτος ίσως το απόλυτο μπεστ σελερ του καλοκαιριού με την πληρότητα να αγγίζει το αδιαχώρητο (97%),  σύμφωνα πάντα με τα καταλύματα που είναι ενταγμένα στο Booking.com. Η απολύτως φθηνότερη διαθέσιμη επιλογή είναι  το κάμπινγκ (180 Ευρώ για σκηνή δύο ατόμων) ενώ το κόστος διαμονής σε δωμάτιο ξεκινά από 500 Ευρώ για επτά νύχτες. Τα ελεύθερα δωμάτια με κόστος κάτω από 1.000 Ευρώ για μια βδομάδα ήταν ελάχιστα ενώ η ψηλότερη τιμή της έρευνας καταγράφηκε στα 4.200 Ευρώ για μια βδομάδα σε βίλα 270 τ.μ στον Αδάμαντα.

Naxos press

SHARE