29 Μαρτίου, 2024

Σε ποια νησιά αυξήθηκε ο ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017

Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ την 1.1.2017 δεν γλίτωσαν τα νησιά των Κυκλάδων και των Σποράδων που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών για την καλοκαιρινή περίοδο.

Έτσι τα νησιά στα οποία ήρθαν αυξήσεις στον ΦΠΑ από την 1/1/2017 είναι τα εξής: Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δήλος.

Εκ τω πραγμάτων οι τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το τουριστικό «καλάθι» των εν λόγω νησιών θα πάρουν την ανιούσα.  Παράλληλα, θα αυξηθεί και το κόστος  των τουριστικών επιχειρήσεων -κυρίως μικρομεσαίας δυναμικότητας -που λειτουργούν στα νησιά.

Ενδεικτικά αυξάνονται από το 9% στο 13% οι συντελεστές του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα αλλά και σε βασικά είδη διατροφής όπως γαλακτοκομικά προϊόντα φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, νωπά κρέατα κ.α.

Επίσης, από το 17% στο 24% αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη ποτά  μεταποιημένα είδη διατροφής κ.α. Ακόμη υψηλότερες θα είναι οι τιμές σε πετρέλαιο, βενζίνη και υγραέριο καθώς σε αυτά τα προϊόντα θα αυξηθούν και οι συντελεστές των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή