Πολύαιγος : Το μικρό νησί του Αιγαίου με τη μεγάλη φήμη !

Τα άγνωστα «διαμαντάκια» που κρύβει το Αιγαίου θα σας εντυπωσιάσουν μιας και διαθέτουν μια άγρια ομορφιά, που δεν έχει επιδεχθεί καμία ανθρώπινη παρέμβαση κι είναι απαλλαγμένα από τις ορδές τουριστών που κατακλύζουν τις stars του (Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος)!

Ένα από αυτά είναι το νησί Πολύαιγος ή Πόληβος, που βρίσκεται σε απόσταση  6,2 χιλιομέτρων ανατολικά της Μήλου, 2 χλμ. νοτιοανατολικά της Κιμώλου και 15 χλμ. νοτιοδυτικά της Σίφνου.

Στην τελευταία απογραφή το κυκλαδονήσι μετρούσε μόλις 2 κατοίκους. Με έκταση 18,146 τ.χλμ. είναι λίγο μεγαλύτερο από τη Δονούσα και σε αντίθεση με αυτήν που έχει 165 μόνιμους κατοίκους, έχει μόλις… δύο. Παλαιότερα, πάντως, το 1951, είχε 14 κατοίκους ενώ ακόμη πιο παλιά αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άτομα.

Το όνομά του το οφείλει στις «αίγες», δηλαδή τις πολλές κατσίκες που βρίσκονταν κάποτε πάνω σε αυτό, ενώ περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θεωρείται σημαντικός βιότοπος ανενόχλητος από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους.

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός της οποίας ήταν βασιλική με τρούλο, που είχε ιδρυθεί το 1622. Ανθρώπινη δραστηριότητα είναι επίσης προφανής από δυο λατομεία στο ίδιο τμήμα όπου γινόταν εξόρυξη τραχείτη, χρησιμοποιούμενου για μυλόπετρες.

Παραλίες του νησιού είναι η παραλία της Παναγιάς και η παραλία του Φάρου, Πάνω και Κάτω Μερσίνη, Γαλάζια Νερά.

 Γραφικό, με συγκλονιστικές παραλίες , γαλάζια νερά και low budget!

travelstyle.gr

SHARE