Η Μήλος πιλοτικά μέσα σε 7 νησιά για την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων

Η αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αλλά και η περεταίρω ενίσχυση της παραδοσιακής ιδιαίτερης φυσιογνωμίας τους πρόκειται να αποτελέσει το κεντρικό θέμα στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που θα προωθήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τη σχετική απόφαση αναμένεται να εγκρίνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι στη μεθαυριανή συνεδρίασή τους, καθώς εντός της ημερήσιας διάταξης έχει προβλεφθεί η εισήγηση, μετά από τη συνεργασία που υπήρξε προ μηνών ανάμεσα στον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, τη διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, με βασικό αντικείμενό τους, τη διενέργεια αυτών των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Συνολικά στο Νότιο Αιγαίο αυτή η “δράση” θα αφορά σε επτά νησιά αφού αρχικά η εφαρμογή θα είναι πιλοτικού χαρακτήρα και σκοπός της θα είναι η ανάπτυξη προτάσεων για χρήση και δημιουργία αστικού εξοπλισμού στους κοινόχρηστους χώρους που θα αναβαθμίσει τη γενική εικόνα και θα ταιριάζει με τη φυσιογνωμία του κάθε νησιού. Των διαγωνισμών, προβλέπεται να ακολουθήσει και απονομή βραβείων.

Στη σχετική αναφορά εντός του περιφερειακού συμβουλίου, θα προβεί ο σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου (ΠΝΑι), Νικόλαος Οικονόμου.

Αναφορικά με το θέμα προέβη σε λιτή δήλωση ο δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης εκτιμώντας ότι αυτή η προσπάθεια μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει ακόμη και σε επίπεδο προτάσεων.

Λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση χώρων

Ειδικότερα, θα διεξαχθούν δύο ξεχωριστοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τους δύο νομούς καθώς ο κάθε ένας εξ αυτών έχει τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, τα νησιά στα οποία θα εφαρμοσθεί πιλοτικά η δράση είναι η Σίφνος, η Σαντορίνη, η Αμοργός, η Μήλος, η Ρόδος, η Κως και η Λέρος.

“Σκοπός του διαγωνισμού είναι η πρόταση πρωτότυπων κι ελκυστικών μορφών εξοπλισμού, η ανανέωση της μορφής των οποίων αφενός θα συμβάλλει στη λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφ’ ετέρου θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο του κάθε νησιού” σημειώνεται μεταξύ άλλων, ενώ καθίσταται σαφής και η αναφορά σχετικά με τα θέματα των διαγωνισμών. Καθιστικά εξωτερικού χώρου (παγκάκια), στέγαστρα στάσεων, κάδοι απορριμμάτων και φωτιστικά εξωτερικού χώρου είναι η ατζέντα επάνω στην οποία θα κληθούν να αναπτύξουν τις προτάσεις τους οι συμμετέχοντες. Αξίζει να τονισθεί, πως, τη χρηματοδότηση θα αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ τόσο το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, όσο και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου θα συνδράμουν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος

Πηγή : Κοινή Γνώμη

SHARE