Βραδιά με γεύση τυριών Μήλου, Σίφνου και Τήνου στην Βενετία

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο νομό Βενετίας και συγκεκριμένα στην Cantina Produttori di Noale (πρόκειται για κέντρο συλλογής και πώλησης τοπικών προϊόντων), οκτώ κυκλαδίτικα τυριά επιφύλαξαν μια εξαιρετική βραδιά σε 20 Ιταλούς γευσιγνώστες-μέλη της ONAF Ιταλίας (Εθνική Οργάνωση Γευσιγνωστών Τυριών Ιταλίας).

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της ONAF Βενετίας Maurizio Mazarella,οι Ιταλοί γευσιγνώστες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν οκτώ ελληνικά τυριά μεγάλης αρωματικής πολυπλοκότητας και να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου παραγωγής τους, των κτηνοτρόφων και των τυροκομείων.

Η Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη (μόνιμος κάτοικος Ιταλίας και μέλος της ONAF) τον Μάιο ταξίδεψε στη Μήλο,τη Σίφνο και την Τήνο, επισκέφθηκε τα τυροκομεία, μίλησε με τους τυροκόμους, κατέγραψε τον τρόπο και τις μεθόδους παραγωγής των τυριών και επιπροσθέτως συνέλεξε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε κατά την έναρξη της βραδιάς.

Τα τυριά στην τεχνική γευσιγνωσία ήταν τα εξής: Μηλέικο (τυροκομείο Φάρμα Μήλος), Βολάκι και Κοπανιστή Tήνου Π.Ο.Π. (τυροκομείο San Lorenzo), Καρίκι Τήνου (τυροκομείο Αγγελικής Ρουγγέρη), Χλωρομανούρα και Μανούρα Γυλωμένη Σίφνου (τυροκομείο Φραντζέσκαρου), Ξινομυζήθρα και Mηλέικο (τυροκομείο Ο Χαραλαμπάκης).

Για την εξέταση και αξιολόγηση δημιουργήθηκαν δύο ομάδες από 10 δοκιμαστές και η κάθε ομάδα δοκίμασε τέσσερα τυριά. Συμπληρώθηκε από όλους και για κάθε τυρί ξεχωριστά, το Φύλλο Περιγραφής ONAF, με στοιχεία που αφορούν στην εξωτερική και εσωτερική όψη του τυριού (χρώμα, κρούστα, υφή, δομή κ.λ.π.) καθώς και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που διαπιστώνονται κατά την γευσιγνωσία (άρωμα, γεύση, διάρκεια και ένταση επίγευσης κ.λ.π.), χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες παραμέτρους, ορολογία,και ειδικό λεξιλόγιο. Τα οκτώ τυριά αξιολογήθηκαν και με άριστα το 100 οι βαθμολογίες τους κυμάνθηκαν από 81 έως 90, ένα πολύ υψηλό σκορ ομολογουμένως,  απόδειξη της υψηλής ποιότητας  και των δυνατοτήτων των συγκεκριμένων τυριών.

Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη
SHARE