Κόμβος η Μήλος στις κρουαζιέρες της Louis Cruises

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή του Δήμου, αλλά και των επαγγελματιών της Μήλου στους εκατοντάδες τουρίστες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Αδάμαντα από το κρουαζιερόπλοιο Louis Crystal την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014. Η εταιρεία Louis ενέταξε για πρώτη φορά στα δρομολόγιά της το ηφαιστειογενές νησί της Μήλου -το οποίο θα προσεγγίσει με 37 κρουαζιέρες συνολικά το 2014- με το μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοιό της «Crystal» που φιλοξενεί συνολικά έως και 1.200 επιβάτες.  Οι ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων ομάδες Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον κόλπο του Αδάμαντα, να γνωρίσουν από κοντά την πρωτεύουσα του νησιού, Πλάκα, να δουν τις κατακόμβες, αλλά και να κάνουν εκδρομή μισής μέρας με καραβάκι στις ονειρεμένες παραλίες με τα πετρώματα διαφόρων χρωμάτων.

Μάλιστα, η εταιρεία οργανώνει και «θεματική» εκδρομή για όσους ενδιαφέρονται ειδικά για να γνωρίσουν καλύτερα τα μεταλλεύματα του νησιού και να επισκεφτούν το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου.

 

Σε ανοδική πορεία η κρουαζιέρα

Σύμφωνα με στελέχη της Louis Cruises ο κλάδος της κρουαζιέρας φαίνεται να αλλάζει σελίδα εφέτος παρουσιάζοντας αύξηση τόσο στις κρατήσεις Ελλήνων, όσο και αλλοδαπών τουριστών. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι παρά την αισιοδοξία για «καλύτερες μέρες» το 2014 έναντι της περυσινής χρονιάς, το μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι οι ελλιπείς υποδομές στα ελληνικά λιμάνια.  Σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία έχουν αναπτύξει τις υποδομές και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να δέχονται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια, αλλά και πολλά σκάφη αναψυχής στα λιμάνια τους, υποστηρίζουν οι ίδιοι.  Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με στοιχεία της Infobank Hellastat ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας  πέρυσι έφθασε τα 4,6 εκατ. και ήταν μειωμένος κατά 3,7% σε σχέση με το 2012.  Η μείωση των επιβατών οδήγησε τα έσοδα του κλάδου σε κάμψη 2,3%, στα €574 εκατ. (από €588 εκατ. το 2012 και €605 εκατ. το 2011), επίπεδο που τοποθέτησε την Ελλάδα στην 7η θέση της Ευρώπης.

 

Ειρήνη Θεοφανίδου – Δημοσιογράφος

SHARE