Διευκρινίσεις για αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους

Δεν πρόκειται περί ιστορικής απόφασης, αλλά για μια ακόμη απόφαση που έχουν εκδώσει σε πρώτο βαθμό τα δικαστήρια της χώρας και δικαιώνουν τους συνταξιούχους στο θέμα της περικοπής των συντάξεων τους.

Αυτό αναφέρει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, με αφορμή πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που ορίζει να επιστραφούν αναδρομικά τα παρακρατηθέντα σε συνταξιούχο, το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας από την κύρια  την Επικουρική σύνταξη και τις κρατήσεις που έγιναν με τον ν.4093/2012 για όσους είχαν άθροισμα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ.

Η Ομοσπονδία, για να προστατεύσει τους συνταξιούχους απο επιτήδειους, σε δελτίο τύπου διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι:

– Η απόφαση είναι πρωτόδικη και ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση.

– Τέτοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και άλλες, που αν τελικά τελεσιδικήσουν έρχονται οι κυβερνήσεις και τις καταργούν με νόμο, όπως έγινε και με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 όπου έκρινε αντισυνταγματικό το κόψιμο των συντάξεων, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, που « επίμονα αρνείται να δώσει τα χρωστούμενα σε όλους τους συνταξιούχους».

– Κανένας συνταξιούχος δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ επιστροφή από δικαστικές αποφάσεις.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι με το νέο νόμο Κατρούγκαλου ν.4372/2017επιβάλεται νέα κατακρεούργηση των συντάξεων και έπονται καινούργιες περικοπές.

Προσθέτει ότι  τα μόνα χρήματα που πήραν πίσω οι συνταξιούχοι δόθηκαν με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης κάτω από τους μεγάλους αγώνες των συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνταξιούχων, όπως έγινε με τον ΕΟΠΥΥ και με τις Επικουρικές.

Ζητά απο τους συνταξιούχους  να απευθύνονται στα σωματεία τους και να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, ενώ απαιτεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματα τους, χωρίς αγωγές, χωρίς αιτήσεις και προαπαιτούμενα.

SHARE