Έντονοι φόβοι για βύθιση και ρύπανση στο ναυάγιο της Μυκόνου (Video+Photos)

Καμία θετική εξέλιξη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετικά με την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού πλοίου Yusuf Cepnioglu στη Μύκονο. Το πλοίο βρίσκεται μισοβυθισμένο στις βόρειες ακτές του νησιού από τα ξημερώματα της Παρασκευής και όσο παίρνουν οι μέρες και οι ώρες, η κατάστασή του επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο.

Μπορεί η πλοιοκτήτρια εταιρία να έχει αναθέσει τις ενέργειες ναυαγιαίρεσης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες αποκόλλησης και μεταφοράς του πλοίου, ένα σημαντικό μέρος του οποίου βρίσκεται ήδη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου το ενδεχόμενο βύθισης ολοένα και αυξάνεται.

Γι αυτό και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην απάντληση του πλοίου το οποίο είναι φορτωμένο με 200 τόνους καυσίμων. Ωστόσο, η επιχείρηση μόνο απλή υπόθεση δεν είναι. Όχι μόνο γιατί το πλοίο είναι μισοβυθισμένο, αλλά και διότι τα τελευταία 24ωρα οι καιρικές συνθήκες αποτελούν αρνητικό σύμμαχο στις προσπάθειες των σωστικών μέσων. Οι ισχυροί Βοριάδες που πνέουν και την Τρίτη στην περιοχή, εμποδίζουν τόσο το απορρυπαντικό AEGIS 1, όσο και τα υπόλοιπα σκάφη (Λιμενικού και ρυμουλκά) που μετέχουν στην επιχείρηση να αναλάβουν ουσιαστική δράση.

Το χειρότερο δε απ’ όλα είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα, την Πέμπτη προβλέπεται επιδείνωση με ακόμη πιο ισχυρούς ανέμους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση στο σημείο από στεριάς, μιας και η περιοχή είναι απόκρημνη. Έτσι, δε μπορούν να απομακρυνθούν ούτε τα εμπορευματοκιβώτια που έχουν πέσει από το πλοίο και βρίσκονται στα βράχια.

 

)

Πηγή : Cyclades24.gr

SHARE